tiistai 19. tammikuuta 2016

Tähtihetkiä

En ole koskaan pitänyt isoista ilotulituksista. Pienet tähtisadetikut riittivät vuodenvaihteen ilotulitteiksi, kun omat lapset olivat pieniä. Ripustin niistä rivin astiankuivauskaapin ritilään, tiskipöydän päälle. Sytytin ne kaikki yhdellä kertaa. Lapsista oli kiehtovaa seurata niiden säkenöintiä. Kerran olin antanut heille tähtisadetikut käteen, tosin ulkona. Ainakin kahteen lapaseen paloi reikä siinä touhussa. Siksi tulinkin niin varovaiseksi. Tuli on huono isäntä, mutta hyvä renki. 
Muistan erään kouluaikaisen uudenvuodenaaton. Oli lunta kinoksittain ja pakkaskeli. Olimme veljeni kanssa kahden kotona eikä meillä ollut edes tähtisadetikkuja. Jostakin syystä ajattelimme, että raketin voi tehdä itse. Tuvan naulakossa riippui käyttökelvoton haulikko, joten työkalukaapista löytyi ruutia, nalleja ja sytytyslankaa. Aikoinaan oli ammuttu kiviäkin ja kalliota hajalle uuden navetan alta. Siis tykötarpeita riitti, mutta resepti puuttui. Täytimme tyhjän kardemummaputkilon mielestämme vahvoilla räjähteillä ja kiinnitimme tekeleeseen pitkän sytytyslangan.
Kireässä tähtikirkkaassa pakkassäässä kiikutimme sen sitten lumihankeen kauas pellolle, sytytimme tulilangan ja pingoimme pakoon. Olihan odotettavissa valtava räjähdys. Pikkuisen olimme pettyneitä, kun jonkin ajan kuluttua takaamme kuului ainoastaan pienenpieni posahdus.  Odottamaamme valosinfoniaa ei näkynyt.  Mutta elämän tähtihetkiä se oli, koska on jäänyt niin vahvana muistona mieleen.

Ei kommentteja: