maanantai 20. toukokuuta 2013

Mailataan

Urbaani sanakirja selittää mailata-verbin tarkoittavan sähköpostin lähettämistä. Minusta se voisi olla meilata. Äidinkielemme on jatkuvan muutoksen kourissa, joten uussanoja saa kai keksiä kuka tahansa. Minusta mailata-verbin kantasana ei ole suinkaan engl. e-mail, vaan suomalainen substantiivi maila, joka on  eräisiin urheilulajeihin kuuluva yhdellä kädellä tai molemmin käsin pideltävä peliväline, millä lyödään tai isketään palloa, kiekkoa tai muuta vastaavaa liikuteltavaa pelivälinettä. Viimeiset pari viikkoa yleensä kiekkoa.

Mertarannan pelien sanoitukset olivat suurimmalta osalta rahan takana tänä keväänä. Tämä(kin)  armoitettu selostaja pääsisi ehkä helpommalla, jos ottaisi käyttöön yläkäsitteen mailata em. uusmerkityksessä: käyttää mailaa, pelata mailapeliä.  (Vrt. keila -- keilata.) Ihan siksikin, että usein melkeinpä sotatilaan tai ainakin kyläkahinaan viittaava virallinen ja slangisanasto neutraloituisi. Ei Mertaranta sanaston supistamista kaipaa, koska hän ehtii selostaa Suomen maajoukkueen maalit vähintään kuudella tai kahdeksalla a:lla. Mutta me muut, tavalliset ihmiset.

Esimerkiksi eilen illalla Urheiluruudussa näytettiin, miten ex-lentopalloilija Sammelvuon kasvot olivat joko innosta tai kauhusta tai auringosta punaiset, kun hän yritti parhaan kykynsä mukaan selostaa jääkiekkopelin lyhyttä nauhoitetta.  Uudenlainen karaoke on nähnyt päivänvalon. Tallenne silmiensä edessä selostajan pitää yrittää suoltaa sanoja mertarantamaisella vauhdilla. Ei ole helppoa se.

Sen verran katselin päättyneitä MM-jääkiekkomatseja, ettei minulle jäänyt epäselväksi, miten nykyisin tulee pukeutua kyseisiin tilaisuuksiin. Kasvot tulee maalata kannustettavan joukkueen lipun värisiksi, peruukki ja erinäiset hattuviritelmät ovat melkein must ja se yhdenkoonpaita leijonakuvalla vedetään sitten tavallisten vaatteiden päälle. Katsomossa saa mailailla  meilailla vain älypuhelimilla. Ei mailoilla. Jonkinlaisia vappuhuiskan tapaisia näkyi olevan nuorilla vähäpukeisilla neitokaisilla.

Mailat olivat ja ovat pääosassa itse pelissä. Kyllä minä tiedän ne muutkin varusteet, koska olen aikoinani hankkinut niitä omalle jälkikasvulle ja ostanut myös sellaisen XLLLLL-kassin, jossa niitä pystyi kuljettamaan. Mutta sitä erkkarilla sopivaksi teipattua mailaa ei koskaan laitettu sinne kassiin. Sitä kannettiin ja varjeltiin erikseen.

Varsinainen mailojen maila on veskarilla eli mokella eli maalivahdilla. Pelaajaparat joutuvat tulemaan toimeen melko pienilapaisilla mailoilla siihen verrattuna. Mutta sitten se mailailu l. mailatyöskentely. Manuaali kannattaa tietenkin lukea tarkkaan, ettei sorru korkeisiin eikä koukkauksiin eikä muuhunkaan vilppiin. Reilua pelin pitää olla.

Tämä joka toukokuinen kahden viikon mailailuputki saattaa aiheuttaa väsymystä työpaikoilla ja kouluissa. Puheenaiheista ei tunnu olevan puutetta. Ensin pohjustetaan kulloisenkin päivän mailailut erinäisten raatien toimesta, sitten mailataan, sitten taas jälkipuidaan mitä tapahtuikaan.  Suomen nappiin onnistunut mailaaminen olisi johtanut hillittömään bailaamiseen. Tänä vuonna ei niin käynyt.

Ei kommentteja: